Hållbar energi på SciFest Uppsala 2014

Hållbar energi är mer än bara en bra idé – det är något som mer och mer blir ett krav, för att vår planet ska kunna leva och må bra. Mår inte jorden bra, så kommer inte heller vi människor att göra det. Fredag 28 februari och lördag 1 mars hålls då SciFest – hållbar energi på Fyrishov, för att försöka inspirera ungdomar vetenskapligt, så att de en dag kanske kan komma med de idéer som krävs för att vi ska kunna utvecklas. Fredagen 28 februari är till för grundskolan, men lördag 1 mars är det hela öppet för allmänheten. Alla som är intresserade av energi och vetenskap bör kunna få ut något av SciFest – Hållbar energi.

Det är inte första gången SciFest hölls, utan den har även arrangerats i Uppsala 2012 och 2013. Grundsyftet med det hela är att locka flera unga att satsa på teknik och vetenskap, då allt färre söker sig till de utbildningarna på universitetsnivå. Den huvudsakliga målgruppen är därför barn och ungdomar mellan 10 och 17 år. Årets arrangörer är Uppsala Universitet, Teknikcollege Uppland, Uppsala kommun, Destination Uppsala och Biotopia. Man behöver heller inte oroa sig för att man inte ska ha råd att gå på SciFest Uppsala. Det är nämligen helt gratis, och 2013 års SciFest hade 3,300 besökare. Inte illa, men med tanke på det låga priset borde man nog kunna hoppas på ännu fler besökare 2014.

Den första vetenskapsfestivalen arrangerades 2012, efter att Uppsala 2011 fått en förfrågan att göra något för att uppmärksamma 350-årsminnet av Christopher Polhem. Då Polhem läst på Uppsala Universitet borde ju detta vara en självklarhet. Inspirationen kom från Joensuu SciFest i Finland, som man byggde vidare på. Första året hade man 450 deltagare och över 20 stycken workshops, där eleverna själva fick prova på olika saker. 2013 års SciFest utökade verksamheten betydligt med ett större antal deltagare, och man försökte även nå elever utanför egentliga Uppsala. 2014 års SciFest har inte börjat ännu, men förhoppningsvis kommer man att göra som förra året, och bli ännu ett steg bättre än tidigare.

Boende

Slottsskogens vandrarhem

Hotell Kvarntorget

Äta

Butchers Market

Barabicu

The Rover

Kommunikation

UL

Håbo Buss

Relaterat

Senaste