Hyresgästföreningen och GFS belyser bostadsbrist i Göteborg i unik kampanj


Bild: #mina15kvm, Hyresgästföreningen

”Måste man ta med en egen lägenhet för att kunna bo i Göteborg?” frågar sig Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande publicerat via My News Desk, en fråga som är mycket relevant för Göteborg som det ser ut idag.

Enligt branschorganisationen Studentbostadsföretagens senaste rapport är väntetiden för en studentbostad i Göteborg i dagsläget 64 veckor, det vill säga ett år och nästan tre månader. För studenter som läser ett treårigt program innebär detta i praktiken att över en tredjedel av studietiden skulle gå åt till att vänta på en bostad – något som av uppenbara skäl är ohållbart. En students budget är inte den starkaste och ser man till prisbilen så kostar det från 580 sek natten att bo på Novotel i Göteborg. Detta pris avser per natt om man bokar en vistelse i en månad eller längre. I detta pris ingår dock kringservice. 

Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS) och Hyresgästföreningens arbetsgrupp ”Unga för bostäder i Göteborg” genomför en gemensam kampanj för att lyfta frågan med den mycket akuta bristen på bostäder för stadens studenter. Kampanjen frontas av en mobil lägenhet som fanns utstationerad i Hagaparken den 1-2 september. I anslutning till denna hölls en symbolisk tältaktion och i lägenheten samtalade GFS och Hyresgästföreningen med bl.a. ledamöter från Göteborgs stads fastighetsnämnd samt prorektorer från Chalmers och Göteborgs universitet. Samtalen sändes live på internet.

Media och åskådare uppmanades att bevaka och följa kampanjen under hashtaggen #mina15kvm, som dessvärre inte genererade något stort bildmaterial på Instagram, men däremot uppmärksammats på Twitter.

Relaterat

Senaste