LUX nominerat till det Svenska Ljuspriset

Den 28 augusti förra året invigdes storsatsningen LUX i Lund, helt enligt planerna. Det nya humanist- och teologcentrumet verkar ha blivit allt det man hoppades på och mer. Mot slutet av förra året mottog de ansvariga arkitekterna Mats White och Jakob Peetre stadsbyggnadspriset för sin gestaltning av universitetet. Och nu är LUX nominerat till ännu en utmärkelse - Svenska Ljuspriset.

Det nya huset har byggts enligt visionen om en mötesplats, och belysningen är genomgående designad med en röd tråd som ger en känsla av helhet i hela byggnaden. Detta samtidigt som det bidrar till en utmärkt studiemiljö och underlättar orienteringen när man rör sig mellan studierum och lärosalar. Byggnaden är också utrustat med en del spännande ljusteknologi, som till exempel artificiellt dagsljus, vilket används för att skapa atmosfär och en känsla av rymd.

Även utsidan av huset är ordentligt ljussatt, med väl upplysta cykelparkeringar, sittplatser, entréer och torgytor som erbjuder ett välkomnande intryck.

Vinnaren kommer att koras den 8 september på Berns Salonger. Men att de blivit nominerade är ett kvitto på det stora arbete som genomförts. Aspirerande studenter som är intresserade av humanistiska, teologiska eller kulturella ämnen kan alltså hur som helst se fram emot att prisbelönta miljöer om de väljer att söka något av de många programmen på LUX.

Relaterat

Senaste