Miljöteknik - jokern bland framtidsjobben?


Medan media ofta fokuserar på pensionsavgångar och tillgång och efterfrågan generellt på arbetsmarknaden så verkar få planera efter nationell och global politik. För trots att de flesta ledarna i världen verkar tycka att miljö är en väldigt dyr investering med få säkra avkastningar.

Nydligen släpptes en lista över statistiskt säkra yrken att satsa på inom de närmaste åren. Av listan framkom det att det är bra att sikta på en högre utbildning för att nå lite längre i konkurrensen om de mest spännande jobben. Bland annat så pratas det mycket om IT, som är ett flexibelt yrke med många olika grenar. Man kan på många sätt vara med att stödja den globala miljöutvecklingen genom att arbeta med IT. I Sverige finns organisationen Grön IT som jobbar för att förmedla ett bredare miljötänk inom IT-branschen och Lantz Metall som arbetar med just miljöansvar har under en längre tid expanderat och haft ett stort behov av att nyanställa. 

Det dök upp ett väldigt intressant argument i klimatdebatten för några år sen. En kille spelade in sig själv när han på en vanlig whiteboard jämförde scenarion och konsekvenser för att ta de på allvar kontra konsekvenserna för respektive val. Det blev rätt uppenbart att miljö kan man som sämst kanske satsa på i onödan, men att i 3 av 4 fall så tjänar man ganska stort på det oavsett om vetenskapen kring klimat stämmer eller inte.

Relaterat

Senaste