Några tips på utbildningar till dig som är fotointresserad

Drömmer du om att bli fotograf eller jobba med fotografisk bild i någon form? Branschen utvecklas hela tiden och behovet av duktiga fotografer med breda kompetenser kommer alltid att finnas. Här är några tips på utbildningar för dig som har fotografdrömmar.

Kommersiell fotograf på Fotoskolan Stockholm

På Fotoskolan Stockholm, som är en del av Folkuniversitetet, kan du få en kvalificerad yrkeshögskoleexamen i kommersiell fotografering. Utbildningen har tagits fram tillsammans med flera aktörer inom de fotografiska och bildbeställande verksamhetsområdena, vilket gör att utbildningen innehåller många viktiga inslag som branschen efterfrågar. Utbildningen är 80 veckor lång och motsvarar 400 yh-poäng. När du är klar kommer du bland annat att ha kunskaper om fotografisk teknik, entreprenörskap och visuell gestaltning. Du kan jobba som kommersiell fotograf, yrkesfotograf, 
bildredaktör eller 
kvalificerad fotoassistent. Om du är intresserad kan du läsa mer på www.folkuniversitetet.se. Har du intresse för bild- och videoproduktion är www.bgavideo.com hemsidan för dig. Där hittar du tips på hur du kan gå till väga vid hantering av bland annat äldre videomaterial samt tjänster och utrustning för videoredigering. 

Fotolinjen på Kulturama

Fotolinjen på Kulturama är en yrkes- eller högskoleförberedande utbildning i fotografi. Fotolinjen ger dig omfattande tekniska fotokunskaper och du får lära dig olika tekniker för ljussättning, digital bildbehandling samt analog och digital kamerateknik. Du får även möjligheten att utveckla ditt personliga bildspråk genom egna projekt och individuell handledning med lärare. Mot slutet av utbildningen anordnar skolan en gemensam utställning där studenter får ställa ut projekt som de jobbat med under året. Flera studiebesök samt en studieresa till Helsingfors ingår i utbildningen. Det är meriterande om du har erfarenhet från tidigare studier inom foto eller från eget fotograferande, men det är inget krav. På www.kulturama.se tar du dig vidare till Kulturamas webbplats där du hittar mer information om ansökan.

Konstnärligt kandidatprogram i fotografi på Göteborgs universitet

Göteborgs universitets kandidatutbildning i fotografi är en treårig utbildning på högskolenivå. Programmet läser du på heltid. Utbildningen fokuserar på det egna bildskapandet och passar blivande fotografer som vill jobba med konstnärligt foto eller med frilansuppdrag av olika slag. I samband med föreläsningar och seminarier får du prova på både teoretiska och praktiska uppgifter som förbättrar dina fotokunskaper. Du får också individuell handledning med lärare som hjälper dig att utvecklas åt det håll du vill. I slutet av det tredje året jobbar du självständigt med ett eget fotoprojekt. Du söker till utbildningen med arbetsprover som bedöms efter fotografiskt gestaltande. Länken till programmet hittar du här: www.utbildning.gu.se

Relaterat

Senaste