Om 20 år kommer 50% av alla jobb kunna ersättas genom automation


Stiftelsen för strategisk forskning släppte i juni en studie som visar att vartannat jobb i Sverige kan automatiseras inom 20 år. Studien visar att Sverige är känsligare än USA, där den första studien gjordes av Oxford University, för automation och att hela 53 % av de svenska jobben skulle kunna utföras av en robot eller dator istället för en människa inom 20 år. I praktiken skulle 2,5 miljoner svenska jobb påverkas.

Störst anledning till oro har de som jobbar som kassapersonal, försäljare eller maskinoperatör medan personer med kreativa yrken eller yrken som kräver social förmåga, övertalningsförmåga och omtanke för medmänniskor sitter relativt säkert. Abus Kranssystem som tillverkar standardiserade industrikranar exporterar idag 50 % av sin produktion och tror att detta kommer att medföra en ökad försäljning nationellt. En produkt som effektiviserar för större industrier.

Fotomodeller löper enligt stiftelsen allra störst risk att bli ersatta av datorer. ”Det är egentligen ganska logiskt om man tänker på det”, säger Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, till Svenska Dagbladet. ”Redan idag är det relativt lätt att behandla och redigera bilder.” Storbloggaren Blondinbella håller dock inte med om att en datorisering av fotomodeller skulle vara ett naturligt steg i utvecklingen. Användning av fotomodeller handlar om försäljning, menar Isabella Löwengrip, som är någonting irrationellt. Hon drar en parallell till Fun Light och deras reklam i vilken den kända modellen Caroline Winberg dricker företagets saft. Enligt Löwengrip är detta, att låta en känd person sälja in en produkt, ett försäljningsknep som inte skulle gå att ersätta med en robot eller en datoriserad bild.

Sveriges fotomodeller, om än relativt få i antal, hoppas antagligen på att Blondinbellas prognos slår in hellre än den från Stiftelsen för strategisk forskning. För deras, och alla maskinoperatörers, skull håller vi tummarna för att datorernas övertag inte blir alltför omfattande.

Relaterat

Senaste