Utbilda dig till snickare

När man hör ordet snickeri så är det säkerligen många som får bilden av ett arbete med trä. Faktum är att det finns mängder med olika tekniker och metoder för att snickra, allt från det minsta lilla till det väldigt stora. Här tänkte vi ta upp lite olika varianter som finns kring den ädla konsten som är snickrande.

Alla har säkert stött på sitt eget snickrande någon gång i livet, antingen genom träslöjden i skolan, genom en hobby eller att man för egen hand byggt en altan. Det ligger mycket historia bakom snickeriet. Människor har sedan lång tid tillbaka använt sig av trä på olika sätt, antingen för att göra redskap, bygga skydd eller i andra syften som exempelvis uppvärmning. Materialet har och kommer alltid vara en nödvändig del för vår överlevnad och vårt sätt att leva.

Snickeriet med trä har verkligen förfinats genom de många år som har gått och det har gjort att man idag kan se olika typer av snickerier där varje del behöver sin expert för att det ska bli så bra som möjligt. Det kan vara svårt att sätta tydliga gränser för vad som är vad inom branschen men det går fortfarande att se en del skillnader mellan de olika sätten att ta sig an trä. Som arbetsmarknaden ser ut nu så erbjuder den bra alternativ för snickare, vilket betyder att det är ett framtidsyrke.

Finsnickeri

En person som sysslar med finsnickeri tillverkar för det mesta olika typer av möbler, där sinnet för detaljer är det absolut viktigaste. Det innebär att dessa människors expertkunskaper också kan användas på andra håll. De är nämligen väldigt duktiga dekorationssnickare, vilket passar utmärkt för den som vill ha fina trädetaljer i sin inredning.

Byggnadssnickeri

Ett självklarare fall, det handlar helt enkelt om snickare som står för byggandet av byggnader. I detta är det också mycket vanligt att finsnickeri ingår.

Verkstadssnickare

Detta är snickarna som arbetar med massproducerade produkter, så som dörrar, möbler och fönster. En verkstadssnickare arbetar mycket ofta med maskiner, så det egentliga hantverket är inte speciellt framträdande men det är fortfarande en viktig del att ha med sig för att resultatet ska bli bra.

Inredningssnickeri

En snickare som sysslar med inredning brukar har många strängar på sin lyra. Personen har som uppgift att skapa inredningar till olika rum, gärna då med fokus på en mängd olika trädetaljer. Det ska dock sägas att en modern inredningssnickare inte enbart sysslar med trä. För att få till den inredning som personen önskar så använder de sig också gärna av andra material, så som sten och metall, för att komplettera sin träinredning. I många av dessa fall behövs ofta en elinstallation för kanske ljud- eller ljussättning och då är det alltid bra att kontakta ett proffs. Om du bor i närheten av Göteborg, Lerum eller Allingsås har G Jonassons El en bred kompetens. Dessutom är de miljödiplomerade av Göteborgs Stads Miljödiplomering

Läs mer om utbildningar på Framtid.se och Studentum.se.

Lycka Till!

Relaterat

Senaste